Cradle tot Cradle, van afval tot bloem

Dat goede bemesting noodzakelijk is een mooie weelderige tuin is voor de meeste geen verassing. Veel minder bekend is het belang van het toepassen van (blad)compost in de tuin.

Wij adviseren om aan het einde van de winter, als u de vaste planten en grassen terug gaat knippen te voorzien van een laag (blad) compost. Dit wordt ook wel mulchen genoemd. 

Het bodemleven zoals wormen, pissebedden, bacteriën en schimmels gaan aan de slag met deze compost en zetten dit om tot humus een perfecte voeding voor alle planten. 

Een bijkomend voordeel is dat de regenwormen door de (blad)compost worden geactiveerd en daardoor veel gangen graven in de tuin. Hierdoor kan het regenwater beter afgevoerd worden en komt er ook meer zuurstof bij de wortels van de planten. Hierdoor groeien en bloeien de planten veel beter en zijn ze ook nog eens veel beter bestand tegen ziektes. Daarnaast wordt door de laag compost de onkruidgroei verminderd (minder onderhoud), worden voedingsstoffen beter vastgehouden (minder toegevoegde meststoffen nodig) en wordt vocht beter vastgehouden (minder beregenen).  

Als aanvullend meststof gebruiken wij eigenlijk alleen nog maar organische meststoffen (OPF granulaat, een snelwerkende organische meststof) wat in combinatie met Biovin (een gehumificeerd druivenextract wat met stip de gezondste boost voor elke plant is. Wij zijn van mening dat de meer bekende kunstmeststoffen o.a. te veel zouten bevatten en daardoor niet goed voor een gezonde bodemleven en dus de planten in uw tuin zijn.

Als je een robotmaaier hebt, of een speciale mulchmaaier blijft het gemaaide gras ook in hele kleine stukjes als voeding tussen de grassprietjes liggen. Ook hierdoor stimuleer je het bodemleven en hoef je minder (aanvullende) meststoffen te strooien en wordt het vocht beter vastgehouden. 

Je kunt op deze manier al je tuinafval hergebruiken in je tuin. Cradle to Cradle. Als je hier geen plaats, of zin in hebt kun je deze compost ook gewoon kopen. Wij adviseren bladcompost. Deze compost is gemaakt van, je gelooft het niet, afgevallen boomblad. Deze compost is erg luchtig en bevat erg veel voedingstoffen. Door de gecontroleerde manier van composteren bevat deze compost geen ziektes en onkruidzaken. Het is nu de tijd om dit aan te brengen en perfect om te combineren met de voorjaarsbeurt van uw tuin…dus bel (06-10683408) ons snel op een afspraak in te plannen.