Vooruitkijken

Vooruitkijken hoort ook wel een beetje bij ons vak. Als je in het vroege voorjaar wilt genieten van bloembollen in je tuin, dan moet je deze uiterlijk in december in de grond hebben zitten. Daar ben je nu te laat mee. Het is wel alweer bijna tijd (Maart) om de zomerbloeiende bollen (o.a. Dahlia en Begonia) in de grond te doen. Als je wilt dat de vaste planten uitbundig tot bloei komen, dan is het aanbrengen van een laag bladcompost in deze periode belangrijk. Bemest (kalk) nu je gazon, om straks te genieten van een mooi groen tapijt. Wil je in de zomer heerlijk zwemmen in je eigen zwembad of zwemvijver, dan wordt het de hoogste tijd om met het ontwerp en de aanleg te starten. Iedereen kent waarschijnlijk het gezegde “Regeren is vooruitzien”. Dit is ook zo. Het is belangrijk om in je fantasie als het ware vooruit te kijken. Visualiseren en dromen over de toekomst. Hoe levendiger, enthousiaster, gepassioneerder de droom of visualisatie, hoe groter de kans van slagen. 

Bij het maken van een tuinontwerp is dit wat we feitelijk doen; vooruitkijken! Wat zijn de wensen van de gebruikers, nu maar ook in de toekomst? Niet alleen kijken we hoe de aan te planten bomen, heesters en vaste planten zich ontwikkelen, maar wij kijken ook hoe we zo efficiënt mogelijk eventuele toekomstige wensen kunnen realiseren. Denkt u bijvoorbeeld aan een zwembad/vijver of een pool house, welke u graag in een later stadium wenst te realiseren. 

Vooruitkijken naar het voorjaar, de eerste tulpen, hyacinten maar ook meer vrijheid om samen te komen. Gezellig samen een borrel drinken, een hapje eten. Zonder belemmering te kunnen bewegen en reizen, te ontmoeten. Ik fantaseer wat vooruit.