Bruin is ook een kleur

Na een meer dan prachtige zomer heeft de herfst zijn intrede gedaan en maken wij ons op voor de winter.

Er zijn mensen die in deze tijd als een dolle stier door hun tuin rennen en alles, maar dan ook echt alles, opruimen en afknippen. Dat is doodzonde! Want wat staat er straks afgebeeld op de mooiste kerstkaarten die bij u in de bus vallen? Juist! Prachtige hortensiabloemen met een laagje rijp of sneeuw erop. Als u dat beeld in uw tuin wilt beleven, kunt u nu beter alles laten staan. En ook als het niet vriest of sneeuwt, hebben heel veel uitgebloeide bloemen nog veel sierwaarde: ook bruin is een kleur! Juiste de vorm van de bloemen komt dan tot zijn recht. En, bijkomend voordeel voor de gevederde vrienden, veel bloemen herbergen nog zaadjes die prima geschikt zijn als voer!

Naast de bloemen spelen ook de zaden, dode bladeren en plantresten een actieve rol in de schoonheidsbeleving. ‘Bruin is ook een kleur’, om met de woorden van de Piet Oudolf te spreken. Een tuin moet vier seizoenen de moeite waard, dus interessant zijn. Voor veel ontwerpers zijn de lente en de zomer het hoogtepunt. De herfst is voor terugknippen, de winter is wachten tot het voorjaar begint. Wij hebben daar een andere visie op. Bij de plantenkeuze houden we rekening met hun eigenschappen gedurende alle seizoenen. Ik hou van planten die mooi sterven, zaaddozen, bloemaren, grassen, bladloze stelen en verdorde bloemen geven diepte, schoonheid en structuur aan een landschap. 

Een geheel ander bijkomend voordeel is dat plant- en bladresten, naast een schuilplaats voor veel insecten, composteren en daarmee het bodemleven stimuleren. Hierdoor komen er veel nieuwe voedingsstoffen vrij. Dit heeft als voordeel dat planten sterker worden en beter uitgroeien in het voorjaar.  

Een mooi voorbeeld van deze werkwijze zie je in de zo genaamde prairieborder, die is geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse prairie en bestaat uit een mengsel van rijkbloeiende vaste planten en grassen, die weinig onderhoud vragen en goed winterhard zijn. De planten mogen door elkaar staan en houden elkaar in evenwicht. Ze verweven met elkaar. De prairieborder wordt pas eind februari, begin maart afgeknipt. 

Wil je zelf aan de slag ?. Maak een ruim plantvak. Hoe groter, hoe beter. Siergrassen zijn de basis, daaromheen komen vaste planten. Het mooie van grassen is dat ze wuiven in de wind en een luchtig karakter geven aan de tuin. Kijk goed naar de zonligging, maar vooral naar welk kleurschema je mooi vindt. Een zonnige plek vinden alle planten fijn. Enkele soorten verdragen ook schaduw. Het geheel moet een dynamisch beeld opleveren, als een landschap dat leeft, maar nooit af is. Laat combinaties verweven met elkaar. De natuur doet de rest. Met het oog op de steeds drogere zomers zijn combinaties van zonminnende planten aan te bevelen. Onmisbaar: Verbena bonariensis (ijzerhard). Met hoge sprietige stelen en kleine lila bloemschermen bloeit deze plant de hele zomer in je tuin.

En……natuurlijk kun je altijd bij ons terecht met je wensen. Wij helpen graag bij het maken van een verassend en passend beplantingsplan wat het hele jaar door aantrekkelijk is.